פיטורין בהריון אסורים על פי חוק, את זה אני רוצה להדגיש לפני הכל. אך בתור עורך דין לענייני עבודה, לא אחת אני נתקל בהפרות חוק הקשורות לזכויות עובדים, לרבות המקרה של פיטורים בהריון. ולכן הפעם אני רוצה להרחיב בנושא. אך כמובן שמוטב לפנות למשרדינו ולקבל את הסיוע המקצועי, ליצירת קשר או דרכי הגעה תוכלו להיעזר בקישור.
חוק עבודת נשים, תשי“ד-1954 הוא חוק אשר נועד להבטיח זכויות של נשים עובדות, והוא נוגע לזכויות שונות כמו נשים לאחר לידה, נשים בטיפולי פוריות ועוד. על פי סעיף 9 לחוק עבודת נשים אסור לפטר אישה בהריון:
״לא יפטר מעסיק עובדת שהיא בהריון וטרם יצאה לתקופת לידה והורות אלא בהיתר מאת שר העבודה והרווחה, ולא יתיר השר פיטורים כאמור אם הפיטורים הם, לדעתו, בקשר להריון; הוראות סעיף קטן זה יחולו הן על עובדת קבועה והן על עובדת ארעית או זמנית ובלבד שהעובדת עבדה אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה ששה חדשים לפחות.״
אם נדייק, פיטורי אישה בהריון אפשריים, אך הדבר דורש אישור של לא פחות מאשר שר העבודה והרווחה. וזאת ניתן לעשות רק לאחר שמוודאים כי הפיטורין נעשו משיקולים מקצועיים ולא בגלל ההיריון. ובמקרים רבים השיקולים הם מקצועיים, למשל אם זו חברה בפירוק.
הגנת החוק ניתנת לעובדת בעלת ותק של 6 חודשים, גם אם היא עובדת זמנית או ארעית. והדברים הנ״ל תקפים גם לגבי קבלן כוח אדם.
אך שימו לב, על פי החוק על אישה להודיע למעסיק על הריונה החל מהחודש החמישי; כלומר עלול להיווצר מצב שבו האישה עדיין לא השלימה את הוותק הנדרש של 6 חודשים, והיא תפוטר ללא צורך בקבלת היתר משר העבודה והרווחה.
פיטורין בהריון
כדי להבין את הנושא של פיטורים בהריון אני רוצה להסביר את הנושא מנקודת המבט של המעסיק המבקש לפטר אישה בהריון. אך אדגיש גם עבור מעסיק כדאי להתנהל בעזרת עו״ד דיני עבודה.
הדבר הראשון שעל המעסיק לעשות זה לקבל היתר באמצעות ״טופס בקשת היתר לפי חוק עבודת נשים לפיטורים או פגיעה בהיקף משרה או הכנסה״.
בטופס יש לסמן את הסיבה לפיטורין: אלה יכולים להיות צמצומים בחברה, קבלת צו פירוק, פשיטת רגל, סיום חוזה העסקה, תפקוד לקוי, כינוס נכסים, מכירת העסק או נסיבות מיוחדות אחרות.
יש לצרף לטופס את כל המסמכים הרלוונטיים, לרבות אישור רפואי המעיד על ההיריון של העובדת. מעבר לזאת אלו הם טפסים בהתאם לנסיבות, כמו למשל אישור מרואה החשבון לגבי הצורך בצמצום כוח אדם, צו פירוק של בית המשפט וכו׳.
לגבי נסיבות מיוחדות, ניתן לפטר אישה בהריון בנסיבות מיוחדות כמו גנבה מהעסק. וכמובן גם במקרה זה יש לצרף את דוחות המשטרה.
לאחר הגשת הבקשה, ובתנאי שהבקשה עומדת בכל התנאים, יתקיים שימוע במשרד העבודה בנוכחות המעסיק והעובדת. ישנם נסיבות שבהן כל הצדדים יסכימו שאין סיבה להגיע לבקשה, וההחלטה תתקבל בהתאם למסמכים שהוגשו. לצורך העניין זהו יכול להיות מקרה של פירוק חברה חדלת פירעון, מקרה בו אין שום דבר שאפשר לעשות למניעת הפיטורין, אלא רק הבטחת הזכויות הסוציאליות המגיעות לעובדת.
פיטורים בהריון
מה עלייך לעשות אם קיבלת מכתב פיטורין בעת ההריון?
ראשית כל עלינו לבחון האם זהו מקרה של פיטורים בהריון כפי שמוגדר בחוק. כלומר שיש לך ותק של 6 חודשים. ישנם מקרים בהם ברור כי לא ניתן לעצור את הפיטורין והם אינם בעקבות ההיריון, למשל אם ישנו צו פירוק של בית משפט. וישנם מקרים בהם עולה ספק לגבי תום הלב של המעסיק.
אם ישנו ספק, כדאי להתייעץ עם עורך דין דיני עבודה. הדבר הראשון שנעשה זה לבדוק מהן העילות שהוא רשם בבקשה, והאם הן נכונות. אם ישנן מחלוקות אנחנו נגיב לטענות המעסיק. כמובן שיש צורך בכל המסמכים הסותרים את טענות המעסיק.
הבקשה תשלח אל הממונה במשרד העבודה, ואת תוזמני לשימוע שיערך עם המעסיק שם יתבצע בירור. אם הממונה ישתכנע כי ההיריון הוא סיבת הפיטורין, הוא רשאי לבטל את החלטת הפיטורין. ההחלטה תינתן לאחר 30 יום.
ניתן לערער על ההחלטה בפני בית הדין לעבודה תוך 45 יום.
עורך דין לענייני עבודה
לצערנו ישנם מקרים של אפליה בשוק העבודה, כמו המקרה של פיטורין בהריון. ישנם נשים, ובכלל עובדים באופן כללי, אשר אינם מודעים לזכויות ומאפשרים למעסיקים להפר את החוק.
אך כאשר מדובר בפיטורים שאינם מוצדקים, חשוב להילחם נגד המעסיקים. ישנם מקרים בהם בתי המשפט קבעו סכומי פיצוים גדולים על רקע של פיטורים בהיריון. הפיצויים הם לא רק מימוש הזכויות הסוציאליות, אלא גם פיצוי עבור האפלייה.
ברצוני לפנות אל המעסיקים וגם העובדות. מעסיק אשר נדרש לפטר עובדת בהריון מסיבות ענייניות, התייעץ קודם כל עם עורך דין לדיני עבודה. ובתור עובדת אשר קיבלה מכתב פיטורין בזמן ההיריון, בדקי את חוקיות העניין עם עו״ד עבודה.
עו״ד דיני עבודה שלמה ולר מעניק ייצוג לעובדים ומעסיקים, ובעל ניסיון רב בכל הסוגיות המשפטיות הקשורות לשוק העבודה לרבות: פיצויים לעובד שפוטר, הטרדות במקום העבודה, תביעות דיני עבודה ועוד.
פיטורין בהריון | פיטורים בהריון