תוכן עניינים

תמונה של עורך דין שלמה ולר
עורך דין שלמה ולר

משרדו של עורך דין שלמה ולר מתמחה בתחום דיני העבודה ובעל ניסיון עשיר בייצוג עובדים ומעסיקים. עם מחויבות בלתי מתפשרת למקצועיות ואמינות, המשרד מספק פתרונות משפטיים מותאמים אישית, תוך ליווי צמוד בכל שלב בתהליך המשפטי.

צור קשר

לייעוץ משפטי מקצועי

הגנה מפני פיטורים פוליטיים
הגנה מפני פיטורים פוליטיים

הגנה מפני פיטורים פוליטיים

החוק אוסר על פיטורי עובדים בשל דעותיהם הפוליטיות או השתייכותם למפלגה מסוימת. פיטורים על רקע זה נחשבים לפסולים, ועובד שפוטר זכאי לתבוע פיצויים או השבתו לעבודה.

הגנה מפני פיטורים פוליטיים

הגנה משפטית המונעת פיטורים או פגיעה בתנאי עבודה של עובד עקב עמדתו הפוליטית, השתייכותו הפוליטית או פעילותו הפוליטית הלגיטימית.

זכותו של כל עובד בישראל להביע עמדה פוליטית, להשתייך למפלגה או ארגון פוליטי ולהשתתף בפעילות פוליטית חוקית מעוגנת בחוק יסוד: חופש הביטוי ובחוק שוויון הזדמנויות בעבודה. לפיכך, אסור למעסיק לפטר עובד או להרע את תנאיו אך ורק בשל דעותיו הפוליטיות. המעסיק מחויב להראות כי סיבת הפיטורים נעוצה בשיקולים מקצועיים וענייניים בלבד. הפרת חובה זו עשויה לזכות את העובד בפיצויים, ואף להביא לבטלות הפיטורים והשבתו למקום העבודה בהחלטת בית הדין לעבודה.

תנאים להחלת הגנה מפני פיטורים פוליטיים

על מנת שעובד יהיה זכאי להגנה זו, עליו להוכיח כי אכן הסיבה המרכזית לפגיעה בתנאי העסקתו או לפיטוריו היא עמדותיו או פעילותו הפוליטית. נדרש קשר סיבתי ברור ומוכח בין הדעה והפעילות הפוליטית לבין הצעד שננקט מצד המעסיק.

פיצויים וסעדים אפשריים

עובד שהצליח להוכיח בבית הדין לעבודה כי נפגע מפעולה אסורה כזו יכול לזכות בסעד כספי משמעותי כפיצוי על הנזק שנגרם לו. כמו כן, לבית הדין סמכות לצוות על ביטול הפיטורים והשבת העובד לעבודתו הקודמת, תוך הבטחת המשך העסקתו באותם תנאים שהתקיימו טרם ההפרה.

מקרים שנפסקו בבית הדין

בית הדין לעבודה קבע במספר מקרים בעבר כי עובדים שפוטרו בשל השתייכותם הפוליטית זכאים להשבה לעבודה ופיצוי כספי על עוגמת נפש ונזק שנגרם להם. לדוגמה, עובדי ציבור שהשתייכותם המפלגתית השפיעה לרעה על תנאי עבודתם זכו לתמיכה חד-משמעית מבתי הדין.

נושאתיאור עיקריהערות רלוונטיות
מקור משפטי להגנהחוק שוויון הזדמנויות בעבודה וחוק יסוד: חופש הביטוי.הבסיס המשפטי העיקרי להגנה מפני אפליה פוליטית בעבודה בישראל.
נטל ההוכחהחל תחילה על העובד הטוען לאפליה עקב דעות פוליטיות.אם הוצגו ראיות לכאורה – הנטל עובר אל המעסיק להצדיק את פעולותיו המקצועיות.
סעד אפשרי בבית הדיןביטול פיטורים, השבה למקום העבודה ומתן פיצוי כספי לעובד הנפגע.בית הדין בוחן כל מקרה לגופו וקובע את הסעד בהתאם לנזק שנגרם ולנסיבות האירוע.

כיצד מוכיחים קשר בין דעה פוליטית לפגיעה בתנאים?

על העובד להביא ראיות המעידות שקיים קשר ישיר בין השקפותיו ובין פעולת המעביד כגון התבטאויות מצד מעסיק או תכתובות פנימיות שמוכיחות שפעולות אלה נבעו ממניעים בלתי ענייניים הקשורים לדעה או פעילות פוליטית של העובד. עם הוכחת הקשר הראשוני יעבור נטל ההפרכה למעסיק להסביר מדוע פעולותיו היו ענייניות.

האם ניתן לפטר עובד בתפקיד אמון בשל דעות פוליטיות?

כאשר מדובר במשרות אמון מיוחדות שבהן נאמנות אישית ומקצועית חשובה לתפקיד ברמה גבוהה במיוחד (לדוגמה יועץ בכיר לשר), ניתן להתחשב גם בדעות ופעילויות פוליטיות כחלק משיקולי העסקה ופגיעה במערכת היחסים הקרובה הדרושה לתפקיד מסוג זה יכולה להיות הצדקה לגטימית לסיום העסקה לפי פסיקת בתי הדין לעבודה בישראל.

אילו סעדים נפוצים קיימים במקרה של הפרת איסור פגיעה פוליטי?

בתי הדין פוסקים מגוון סעדים כאשר מוכחת הפרה כזו: ביטול החלטת הפגיעה והחזרת העובד למשרתו המקורית; תשלום פיצויים בגין הפסדי שכר וזכויות נלוות; הענקת פיצוי נוסף עבור עוגמת נפש; וכן מתן צווים כנגד המעסיק האוסרים המשך אפליה עתידית של אותו עובד ושל עובדים נוספים בארגון מאותה סיבה ממש.

🛡️ הבהרה משפטית

המידע בדף זה הוא כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי. אין להסתמך עליו לצורך קבלת החלטות משפטיות או אחרות. בכל מקרה יש להיוועץ בעורך דין מוסמך. כל הזכויות שמורות.

פתיחה
Scan the code
שלום וברכה,
איך אוכל לעזור?
Call Now Button