החוק אוסר על פיטורי עובדים בשל דעותיהם הפוליטיות או השתייכותם למפלגה מסוימת. פיטורים על רקע זה נחשבים לפסולים, ועובד שפוטר זכאי לתבוע פיצויים או השבתו לעבודה.
משרדו של עורך דין שלמה ולר מתמחה בתחום דיני העבודה ובעל ניסיון עשיר בייצוג עובדים ומעסיקים. עם מחויבות בלתי מתפשרת למקצועיות ואמינות, המשרד מספק פתרונות משפטיים מותאמים אישית, תוך ליווי צמוד בכל שלב בתהליך המשפטי.
מְעוּלֶה מבוסס על 9 ביקורות בתיה דסקל28/08/2024Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. שירות אדיב מסור ומקצועי חתירה לתוצאה הטובה ביותר ללקוח אלישבע28/07/2024Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. עורך דין מוצלח מקצועי אנושי.. ועושה עבודה יסודית שנותנות פרי.. ממליצה בחום!!! שולט בתחום ברמה גבוהה מאוד!!! רפואה לעם הקרן לקידום הבריאות בישראל22/05/2023Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. נלחם בשבילי כלקוח כאילו היה תיק אישי של הבן שלו. משהו מדהים. דייקן. מעמיק וחוקר עד לפרטים הקטנים. לא נרתע מעבודה קשה כדי להוכיח את האמת לא נבהל מעימות עם גופים חזקים ומאיימים כולל כאלה שמתנהלים בשיטות מאפיה בניגוד לחוק. הולך עם הלקוח ועם האמת עד לנצחון. חיה זילברברג22/05/2023Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. עורך דין תותח! אמין ומקצועי !!! מלכי פריינד20/05/2023Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. עו"ד תותח !!!! והכל בנחת ובגובה העניים מומלץ ביותר תודה לך על השירות וההצלחה צביקה פריינד20/05/2023Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. עו"ד רגיש וזמין והכי חשוב מקצועי. הוביל אותי לנצח מול הבוס ברוגע ושלווה בלי מלחמות שרי ולדר11/05/2023Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. עו"ד שלמה ולר נתן לי שירות מעולה, היה קשוב באופן מיוחד ועבד ביסודיות. מקצוען אמיתי בדיני עבודה ובכלל, מומלץ בחום. נתן מנדלוביץ26/09/2021Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. עורך דין ולר הינו אדיב ומקצועי מומלץ בחום!
החוק אוסר על פיטורי עובדים בשל דעותיהם הפוליטיות או השתייכותם למפלגה מסוימת. פיטורים על רקע זה נחשבים לפסולים, ועובד שפוטר זכאי לתבוע פיצויים או השבתו לעבודה.
הגנה משפטית המונעת פיטורים או פגיעה בתנאי עבודה של עובד עקב עמדתו הפוליטית, השתייכותו הפוליטית או פעילותו הפוליטית הלגיטימית.
זכותו של כל עובד בישראל להביע עמדה פוליטית, להשתייך למפלגה או ארגון פוליטי ולהשתתף בפעילות פוליטית חוקית מעוגנת בחוק יסוד: חופש הביטוי ובחוק שוויון הזדמנויות בעבודה. לפיכך, אסור למעסיק לפטר עובד או להרע את תנאיו אך ורק בשל דעותיו הפוליטיות. המעסיק מחויב להראות כי סיבת הפיטורים נעוצה בשיקולים מקצועיים וענייניים בלבד. הפרת חובה זו עשויה לזכות את העובד בפיצויים, ואף להביא לבטלות הפיטורים והשבתו למקום העבודה בהחלטת בית הדין לעבודה.
על מנת שעובד יהיה זכאי להגנה זו, עליו להוכיח כי אכן הסיבה המרכזית לפגיעה בתנאי העסקתו או לפיטוריו היא עמדותיו או פעילותו הפוליטית. נדרש קשר סיבתי ברור ומוכח בין הדעה והפעילות הפוליטית לבין הצעד שננקט מצד המעסיק.
עובד שהצליח להוכיח בבית הדין לעבודה כי נפגע מפעולה אסורה כזו יכול לזכות בסעד כספי משמעותי כפיצוי על הנזק שנגרם לו. כמו כן, לבית הדין סמכות לצוות על ביטול הפיטורים והשבת העובד לעבודתו הקודמת, תוך הבטחת המשך העסקתו באותם תנאים שהתקיימו טרם ההפרה.
בית הדין לעבודה קבע במספר מקרים בעבר כי עובדים שפוטרו בשל השתייכותם הפוליטית זכאים להשבה לעבודה ופיצוי כספי על עוגמת נפש ונזק שנגרם להם. לדוגמה, עובדי ציבור שהשתייכותם המפלגתית השפיעה לרעה על תנאי עבודתם זכו לתמיכה חד-משמעית מבתי הדין.
נושא | תיאור עיקרי | הערות רלוונטיות |
---|---|---|
מקור משפטי להגנה | חוק שוויון הזדמנויות בעבודה וחוק יסוד: חופש הביטוי. | הבסיס המשפטי העיקרי להגנה מפני אפליה פוליטית בעבודה בישראל. |
נטל ההוכחה | חל תחילה על העובד הטוען לאפליה עקב דעות פוליטיות. | אם הוצגו ראיות לכאורה – הנטל עובר אל המעסיק להצדיק את פעולותיו המקצועיות. |
סעד אפשרי בבית הדין | ביטול פיטורים, השבה למקום העבודה ומתן פיצוי כספי לעובד הנפגע. | בית הדין בוחן כל מקרה לגופו וקובע את הסעד בהתאם לנזק שנגרם ולנסיבות האירוע. |
על העובד להביא ראיות המעידות שקיים קשר ישיר בין השקפותיו ובין פעולת המעביד כגון התבטאויות מצד מעסיק או תכתובות פנימיות שמוכיחות שפעולות אלה נבעו ממניעים בלתי ענייניים הקשורים לדעה או פעילות פוליטית של העובד. עם הוכחת הקשר הראשוני יעבור נטל ההפרכה למעסיק להסביר מדוע פעולותיו היו ענייניות.
כאשר מדובר במשרות אמון מיוחדות שבהן נאמנות אישית ומקצועית חשובה לתפקיד ברמה גבוהה במיוחד (לדוגמה יועץ בכיר לשר), ניתן להתחשב גם בדעות ופעילויות פוליטיות כחלק משיקולי העסקה ופגיעה במערכת היחסים הקרובה הדרושה לתפקיד מסוג זה יכולה להיות הצדקה לגטימית לסיום העסקה לפי פסיקת בתי הדין לעבודה בישראל.
בתי הדין פוסקים מגוון סעדים כאשר מוכחת הפרה כזו: ביטול החלטת הפגיעה והחזרת העובד למשרתו המקורית; תשלום פיצויים בגין הפסדי שכר וזכויות נלוות; הענקת פיצוי נוסף עבור עוגמת נפש; וכן מתן צווים כנגד המעסיק האוסרים המשך אפליה עתידית של אותו עובד ושל עובדים נוספים בארגון מאותה סיבה ממש.
{"@context":"https://schema.org","@type":"FAQPage","mainEntity":[{"@type":"Question","name":"כיצד מוכיחים קשר בין דעה פוליטית לפגיעה בתנאים?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"על העובד להביא ראיות המעידות שקיים קשר ישיר בין השקפותיו ובין פעולת המעביד כגון התבטאויות מצד מעסיק או תכתובות פנימיות שמוכיחות שפעולות אלה נבעו ממניעים בלתי ענייניים הקשורים לדעה או פעילות פוליטית של העובד. עם הוכחת הקשר הראשוני יעבור נטל ההפרכה למעסיק להסביר מדוע פעולותיו היו ענייניות."}},{"@type":"Question","name":"האם ניתן לפטר עובד בתפקיד אמון בשל דעות פוליטיות?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"כאשר מדובר במשרות אמון מיוחדות שבהן נאמנות אישית ומקצועית חשובה לתפקיד ברמה גבוהה במיוחד (לדוגמה יועץ בכיר לשר), ניתן להתחשב גם בדעות ופעילויות פוליטיות כחלק משיקולי העסקה ופגיעה במערכת היחסים הקרובה הדרושה לתפקיד מסוג זה יכולה להיות הצדקה לגטימית לסיום העסקה לפי פסיקת בתי הדין לעבודה בישראל."}},{"@type":"Question","name":"אילו סעדים נפוצים קיימים במקרה של הפרת איסור פגיעה פוליטי?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"בתי הדין פוסקים מגוון סעדים כאשר מוכחת הפרה כזו: ביטול החלטת הפגיעה והחזרת העובד למשרתו המקורית; תשלום פיצויים בגין הפסדי שכר וזכויות נלוות; הענקת פיצוי נוסף עבור עוגמת נפש; וכן מתן צווים כנגד המעסיק האוסרים המשך אפליה עתידית של אותו עובד ושל עובדים נוספים בארגון מאותה סיבה ממש."}}]}המידע בדף זה הוא כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי. אין להסתמך עליו לצורך קבלת החלטות משפטיות או אחרות. בכל מקרה יש להיוועץ בעורך דין מוסמך. כל הזכויות שמורות.