הסכם המגביל את העובד מלפעול כמתחרה במעסיקו לאחר סיום ההעסקה. ההסכם חייב להיות מוגבל בזמן ובמקום כדי לעמוד בדרישות החוק, וכדי שלא יפגע בחופש העיסוק של העובד.
משרדו של עורך דין שלמה ולר מתמחה בתחום דיני העבודה ובעל ניסיון עשיר בייצוג עובדים ומעסיקים. עם מחויבות בלתי מתפשרת למקצועיות ואמינות, המשרד מספק פתרונות משפטיים מותאמים אישית, תוך ליווי צמוד בכל שלב בתהליך המשפטי.
מְעוּלֶה מבוסס על 9 ביקורות בתיה דסקל28/08/2024Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. שירות אדיב מסור ומקצועי חתירה לתוצאה הטובה ביותר ללקוח אלישבע28/07/2024Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. עורך דין מוצלח מקצועי אנושי.. ועושה עבודה יסודית שנותנות פרי.. ממליצה בחום!!! שולט בתחום ברמה גבוהה מאוד!!! רפואה לעם הקרן לקידום הבריאות בישראל22/05/2023Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. נלחם בשבילי כלקוח כאילו היה תיק אישי של הבן שלו. משהו מדהים. דייקן. מעמיק וחוקר עד לפרטים הקטנים. לא נרתע מעבודה קשה כדי להוכיח את האמת לא נבהל מעימות עם גופים חזקים ומאיימים כולל כאלה שמתנהלים בשיטות מאפיה בניגוד לחוק. הולך עם הלקוח ועם האמת עד לנצחון. חיה זילברברג22/05/2023Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. עורך דין תותח! אמין ומקצועי !!! מלכי פריינד20/05/2023Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. עו"ד תותח !!!! והכל בנחת ובגובה העניים מומלץ ביותר תודה לך על השירות וההצלחה צביקה פריינד20/05/2023Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. עו"ד רגיש וזמין והכי חשוב מקצועי. הוביל אותי לנצח מול הבוס ברוגע ושלווה בלי מלחמות שרי ולדר11/05/2023Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. עו"ד שלמה ולר נתן לי שירות מעולה, היה קשוב באופן מיוחד ועבד ביסודיות. מקצוען אמיתי בדיני עבודה ובכלל, מומלץ בחום. נתן מנדלוביץ26/09/2021Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. עורך דין ולר הינו אדיב ומקצועי מומלץ בחום!
הסכם המגביל את העובד מלפעול כמתחרה במעסיקו לאחר סיום ההעסקה. ההסכם חייב להיות מוגבל בזמן ובמקום כדי לעמוד בדרישות החוק, וכדי שלא יפגע בחופש העיסוק של העובד.
הסכם משפטי המגביל עובד מלעבוד אצל מתחרים או לפתוח עסק מתחרה לאחר סיום עבודתו.
הסכם אי תחרות הוא הסדר משפטי בין מעסיק לעובד, שמטרתו להגן על אינטרסים עסקיים לגיטימיים של המעסיק כגון סודות מסחריים, מידע רגיש, או קשרי לקוחות. בתי הדין לעבודה בישראל קבעו כי הגבלת חופש העיסוק של העובד חייבת להיות מאוזנת ומידתית. ככלל, הסכמי אי תחרות ייאכפו רק כאשר קיימת הצדקה ממשית מבחינת אינטרסים מוגנים כגון חשש אמיתי לחשיפת סודות מסחריים או פגיעה בקהל לקוחות משמעותי. מעסיק אשר מבקש לאכוף תנאי כזה יצטרך להוכיח את קיום התנאים שנקבעו בפסיקה ולהראות כי ההגבלה הינה סבירה ומידתית בהתאם לנסיבות כל מקרה.
לפי הפסיקה, אכיפת הסכם אי התחרות אינה אוטומטית ותחייב הוכחת נסיבות מיוחדות כגון: הכשרה מיוחדת ויקרה שקיבל העובד מהמעסיק; חשיפה למידע רגיש וסודי; תמורה מיוחדת עבור התחייבות זו מצד העובד; פגיעה אפשרית משמעותית בעסק עקב מעבר העובד למתחרה ישיר.
במקרה של הפרת הסכם אי תחרות יכול המעסיק לפנות לבית הדין לעבודה בדרישה לקבל צו מניעה זמני או קבוע נגד העובד וכן לתבוע פיצוי כספי בגין הנזקים הישירים שנגרמו לו מהפרה זו. עם זאת, הפיצויים כפופים להוכחת הנזק בפועל והינם בסמכות שיפוטו של בית הדין לעבודה בלבד.
בתי הדין לעבודה נוטים לפרש בצמצום רב את תנאי הגבלת העיסוק שבהסכמי אי התחרות. לדוגמה, נפסק כי עובד בדרגה זוטרה שלא נחשף לסודות מסחריים מהותיים ולא הייתה השקעה מיוחדת בהכשרתו – אינו כפוף בדרך כלל לחובת אי התחרות במעבר למקום עבודה חדש. מנגד, עובדים בכירים בעלי גישה ייחודית ללקוחות החברה ולמידע מסחרי סודי יחויבו לרוב באיסור זה למשך תקופה מוגבלת.
נושא | תיאור עיקרי | הערות רלוונטיות |
---|---|---|
משך הזמן להגבלת תחרות | תקופת ההגבלה צריכה להיות מידתית ומוגדרת מראש. | תקופות ארוכות מדי לרוב לא יאושרו בבית הדין. |
תחום הגיאוגרפי של ההגבלה | המעסיק חייב להגביל את אזור האיסור באופן ספציפי וסביר. | אזור רחב מדי עשוי להיחשב בלתי חוקתי ופוגע בחופש העיסוק. |
פיצוי מוסכם במקרה הפרה | ניתן לקבוע מראש סכום מוסכם אשר ישולם במקרה הפרה מוכחת של ההסכם. | בית הדין רשאי להפחית סכום בלתי מידתי או מופרז בנסיבות העניין. |
בתי הדין בישראל מקבלים בדרך כלל איסורי תחרות לפרקי זמן שאינם ארוכים משנה עד שנתיים, בהתאם לנסיבות. תקופות ארוכות מכך דורשות הצדקה מיוחדת, ואינן נאכפות בקלות על ידי בתי המשפט בשל הפגיעה בחופש העיסוק של העובד וביכולת להתפרנס בכבוד בתחום מומחיותו.
אם עובד מפר סעיף זה עשוי המעסיק לפנות לבית הדין לעבודה לקבל צו מניעה להפסקת ההפרה וכן לתבוע פיצוי כספי המבוסס על נזק מוכח וממשי שנגרם לו כתוצאה מכך. חשוב להבהיר כי בתי הדין אינם מאשרים תמיד אוטומטית דרישות כאלה והכול בהתאם לנסיבות המקרה וראיות מוצגות בפועל.
כאשר מדובר בעובדים זוטרים שלא נחשפו לסודות עסקיים ממשיים; כשהאיסור רחב מדי מבחינת תחום עיסוק, מקום גיאוגרפי או זמן; וכאשר אין אינטרסים עסקיים לגיטימיים המצדיקים הגבלת חופש עיסוק משמעותית – בית הדין עשוי שלא לאפשר אכיפה משפטית של הסעיף בגלל פגיעה בזכות יסוד זו וביכולתם של עובדים להתפרנס בכבוד במקצועם.
המידע בדף זה הוא כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי. אין להסתמך עליו לצורך קבלת החלטות משפטיות או אחרות. בכל מקרה יש להיוועץ בעורך דין מוסמך. כל הזכויות שמורות.