תוכן עניינים

תמונה של עורך דין שלמה ולר
עורך דין שלמה ולר

משרדו של עורך דין שלמה ולר מתמחה בתחום דיני העבודה ובעל ניסיון עשיר בייצוג עובדים ומעסיקים. עם מחויבות בלתי מתפשרת למקצועיות ואמינות, המשרד מספק פתרונות משפטיים מותאמים אישית, תוך ליווי צמוד בכל שלב בתהליך המשפטי.

צור קשר

לייעוץ משפטי מקצועי

פיצויים לעובדים במקרים של הונאה
פיצויים לעובדים במקרים של הונאה

פיצויים לעובדים במקרים של הונאה

עובדים שנפגעו מהונאה מצד מעסיק, כמו אי תשלום שכר או ניצול בלתי חוקי של זכויותיהם, יכולים לתבוע פיצויים על הנזקים הכלכליים והאישיים שנגרמו להם.

פיצויים לעובדים במקרים של הונאה

תשלומים כספיים או סעדים משפטיים הניתנים לעובד עקב הונאה מצד המעסיק או מי מטעמו, בהתאם לדין הישראלי ולפסיקות בתי הדין לעבודה.

בישראל קיימת חובת תום הלב ביחסי העבודה, והפרת חובה זו על ידי הונאה כלפי עובד מאפשרת לו להגיש תביעה לפיצויים. כאשר מעסיק מבצע הונאה כלפי העובד כגון הטעיה מכוונת בתנאי העבודה, אי־תשלום זכויות או הפרשה פיקטיבית של כספים לקרנות פנסיה, קמה לעובד עילה משפטית לתבוע סעד ופיצוי כספי. מטרתם של הפיצויים היא להעמיד את העובד במצב שבו היה לולא בוצעה ההונאה. בנוסף לפיצוי בגין הנזק הישיר, עשוי בית הדין לפסוק גם פיצויי עוגמת נפש ואף להשית חיוב מוגבר בשל חומרת ההפרה.

תנאים להחלת פיצויים לעובדים במקרים של הונאה

כדי לחייב את המעסיק בפיצויים לעובד בגין הונאה, נדרש להוכיח באופן ברור ומבוסס כי התקיימה התנהגות מטעה בכוונת תחילה מצדו של המעסיק או מישהו מטעמו, אשר גרמה נזק ממשי או הפסד כלכלי וזכויות לעובד.

זכויות העובד לפי החוק

לעובדים שנפגעו עקב מעשה הונאה עומדות זכויות שונות הקבועות בחוק הגנת השכר ובחוק החוזים הישראלי. הזכויות כוללות בין היתר זכות לקבל תשלום מלא עבור עבודה שבוצעה, החזר כספים שנוכו שלא כדין, וכן פיצויים על אובדן רווחים עתידיים ועל הפרשות חסרות לגמל ופנסיה.

מקרים שנפסקו בבית הדין

בתי הדין לעבודה דנו במספר לא קטן של תיקים בהם נקבע כי עובדים זכאים לפיצויים בשל התנהלות מטעה וזדונית מצד מעסיקיהם. בין היתר נפסקו סכומים משמעותיים כפיצוי עבור אי-הפקדת הכספים לקופות גמל שהוצהרו כמשולמים והצגת תלושי שכר מזויפים.

נושאתיאור עיקריהערות רלוונטיות
הטעיית העובד לגבי תנאי העסקהמצג שווא שמסר המעסיק לגבי הזכויות המגיעות לעובד במהלך העסקתו.יש להוכיח כוונת זדון לצורך קבלת פיצויים.
אי־הפקדה מכוונת לקופת גמל וקרנות הפנסיההצהרה כוזבת ואי ביצוע בפועל של הפרשות מחויבות כחוק.חמור במיוחד ועשוי לגרור פסיקת פיצוי מוגדל.
זיוף תלושי שכר או מסמכים רשמיים אחריםעריכת מסמך רשמי המציג נתונים שאינם נכונים כדי להתחמק מתשלום זכויות מלאות.בית הדין מתייחס לכך בחומרה רבה ועשוי לקבוע גם עונשים פליליים נוספים בצמוד לפיצויים אזרחיים.

מהן הדרישות להוכחת טענת עובד על הונאת מעסיק?

על העובד לספק ראיות חד משמעיות לכך שהמעסיק הטעה אותו בכוונה תחילה באופן שגרם לו נזק מוחשי. מומלץ להביא מסמכים רשמיים ותיעוד אשר ממחישים את ההבדל בין ההבטחות למציאות בפועל, כגון תלושי שכר מזויפים, התכתבויות ועוד ראיות ברורות ומובהקות אחרות.

האם ניתן לקבל בנוסף לפיצויי ההונאה גם פיצויי הלנת שכר?

כן. עובד שהצליח להוכיח כי שכרו הולן עקב פעולת הטעייה והונאה מצד מעסיק יהיה זכאי גם לתבוע פיצויי הלנת שכר בנוסף לנזקיו האחרים. בית הדין מוסמך לפסוק שני סוגי הפיצויים ביחד כאשר קיימים תנאים חוקיים לכך ובהתקיימות נסיבות חמורות המצדיקות זאת.

מה תקופת ההתיישנות להגשת תביעה נגד מעסיק בגין הונאת עובד?

תקופת ההתיישנות בתביעות מסוג זה היא בדרך כלל שבע שנים ממועד גילוי ההונאה או מהיום בו יכול היה העובד לגלותה בשקידה סבירה. לאחר חלוף תקופה זו לא יוכל בדרך כלל העובד עוד להגיש את התביעה כנגד המעסיק בבית הדין לעבודה בשל אותה עילת תביעה ספציפית.

🛡️ הבהרה משפטית

המידע בדף זה הוא כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי. אין להסתמך עליו לצורך קבלת החלטות משפטיות או אחרות. בכל מקרה יש להיוועץ בעורך דין מוסמך. כל הזכויות שמורות.

פתיחה
Scan the code
שלום וברכה,
איך אוכל לעזור?
Call Now Button