תוכן עניינים

תמונה של עורך דין שלמה ולר
עורך דין שלמה ולר

משרדו של עורך דין שלמה ולר מתמחה בתחום דיני העבודה ובעל ניסיון עשיר בייצוג עובדים ומעסיקים. עם מחויבות בלתי מתפשרת למקצועיות ואמינות, המשרד מספק פתרונות משפטיים מותאמים אישית, תוך ליווי צמוד בכל שלב בתהליך המשפטי.

צור קשר

לייעוץ משפטי מקצועי

הפרשה לקרן פנסיה
הפרשה לקרן פנסיה

הפרשה לקרן פנסיה

החל משנת 2008, מועד פרסום צו ההרחבה בדבר פנסיה חובה במשק, חלה חובה על המעסיקים במדינת ישראל להפריש לעובדיהם הפרשות פנסיוניות החל מגיל 21 והלאה.

הפרשת המעסיק לגמל עומדת על 6.5% משכר העובד, זאת לצד חובת העובד להפרשה של 6% ולצד חובת המעסיק להפריש 6% על חשבון פיצויי פיטורין.

את ההפרשות מחשבים משכר היסוד ו/או מרכיבי השכר הנחשבים לצורך חישוב פיצויי פיטורין ועד השכר הממוצע במשק.

אי הפרשה לקרן פנסיה משמעותה עבירה על החוק ועילה לתביעה בבית הדין לעבודה, כמו כן ניתן לדרוש פיצוי הלנת שכר על כספי פנסיה שלא הופרשו.

אי העברת כספי רכיב העובד לקרן הפנסיה נחשבת עבירה שניתן להרים מסך בעקבותיה, כלומר, להגיש תביעה אישית נגד בעלי המניות ובעלי התפקידים עצמם וכנגד כיסם הפרטי.

ניתן להפריש את רכיבי הפנסיה גם לפוליסת ביטוח מנהלים ואין צורך להפריש לשתי קרנות בנפרד בשל כך.

הפרשה לקרן פנסיה

העברת כספים חודשית מצד המעסיק לקרן פנסיה על שם העובד, בהתאם להוראות הדין.

לפי הדין הישראלי, קיימת חובה ברורה של המעסיק להפריש באופן שוטף חלק משכרו של העובד לקרן פנסיה מוסדרת. חובה זו מעוגנת בצווי הרחבה ובהסכמים קיבוציים החלים במשק ומטרתה הבטחת ביטחון סוציאלי לעובד בעת פרישה. אי הפרשה כדין עשויה לזכות את העובד בזכות להגשת תביעה כנגד המעסיק בבית הדין לעבודה לצורך גביית הכספים המגיעים לו, ואף לפיצויים נוספים הנובעים מהנזק שנגרם עקב ההימנעות מביצוע ההפקדות כחוק.

אחריות המעסיק

באחריות המעסיק לוודא כי הכספים מועברים במועד לחשבון הפנסיה של העובד. התשלומים חייבים להתבצע בקביעות בכל חודש בהתאם לאחוז השכר הקבוע בחוק או בהסכם החל, ולכלול הן את חלק העובד והן את חלק המעביד הנדרש בהתאם לחוק. איחור או מחדל בביצוע ההפקדות מהווה הפרת זכויות יסודית של העובד.

זכויות העובד לפי החוק

לעובדים בישראל עומדת הזכות לקבל דיווח תקופתי ברור ושקוף אודות ההפרשות שבוצעו לזכותם בקרן הפנסיה. כמו כן, רשאי עובד לבדוק בכל עת האם בוצעו עבורו כלל ההפקדות כחוק ולדרוש מהמעסיק השלמת חסרים במידה ומתגלות חריגות או ליקויים בהפרשה לקרן.

פיצויים וסעדים אפשריים

אי העברת ההפקדות לקרן הפנסיה במועד מאפשרת לעובד לתבוע מהמעסיק את סכום החיסכון שלא הופרש בתוספת ריבית והצמדה וכן כל נזק שנגרם עקב כך, כגון אובדן הטבות מס ופגיעה בזכויות הביטוחיות בפנסיה. בנוסף רשאי בית הדין לפסוק לטובת העובד פיצויי הלנה במקרה של איחורים מתמשכים ומובהקים.

נושאתיאור עיקריהערות רלוונטיות
שיעורי הפרשות מינימליים על פי דיןחובת הפרשה באחוזים מוגדרים מראש מתוך השכר המבוטח לפי החוק או צווי הרחבה.האחוזים משתנים מפעם לפעם ולכן יש להתעדכן בתקנות הרלוונטיות העדכניות.
מועד ביצוע ההפרשה החודשיתעד היום ה-15 בחודש שלאחר תשלום המשכורת לעובדים.אי ביצוע בזמן יוצר חשיפה לתביעה בגין איחור והפסדי ריבית והצמדה.
פיצויי הלנה בגין אי-הפרשות במועדאפשרות לפסיקת בית הדין לעבודה במקרה של איחורים משמעותיים בהפרשות.בית הדין יקבע אם יש הצדקה לפיצויי הלנה לפי נסיבותיו של כל מקרה לגופו.

מה ניתן לעשות כשלא הופרשו כספים כראוי?

ניתן להגיש תביעה לבית הדין לעבודה בדרישה לביצוע ההפרשות ולפיצוי על הפסדים שנגרמו בעקבות כך, כגון הפסדי תשואה וביטוחים פנסיוניים שנפגעו מחוסר רציפות בהפרשות.

האם מעסיק חייב לספק דוח תקופתי בנוגע להפרשות שבוצעו?

כן. לפי החוק ותקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל), על מעסיקים חלה חובה להעביר לעובדים דיווח מפורט וברור אחת לרבעון לפחות בדבר התשלומים שהועברו בפועל לקופת הגמל שלהם.

מתי יכול עובד לתבוע פיצויי הלנת שכר בגין אי הפרשות פנסיוניות?

ניתן לתבוע פיצויי הלנת שכר כאשר קיימים עיכובים משמעותיים ולא מוצדקים מצד המעסיק בביצוע תשלומי הקרן הפנסיונית ובית הדין מוצא לנכון לנוכח הנזק שנגרם לעובד בשל מחדל זה לאשר את הסנקציה המתאימה נגד המעביד.

🛡️ הבהרה משפטית

המידע בדף זה הוא כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי. אין להסתמך עליו לצורך קבלת החלטות משפטיות או אחרות. בכל מקרה יש להיוועץ בעורך דין מוסמך. כל הזכויות שמורות.

פתיחה
Scan the code
שלום וברכה,
איך אוכל לעזור?
Call Now Button