החוק מספק הגנה לעובדים שדיווחו על שחיתות במקום עבודתם, כמו מניעת פיטורין או נקיטת צעדים נגד המעסיק. מטרת החוק היא לעודד עובדים לדווח על התנהלות בלתי תקינה ללא חשש לפגיעה בהם.
משרדו של עורך דין שלמה ולר מתמחה בתחום דיני העבודה ובעל ניסיון עשיר בייצוג עובדים ומעסיקים. עם מחויבות בלתי מתפשרת למקצועיות ואמינות, המשרד מספק פתרונות משפטיים מותאמים אישית, תוך ליווי צמוד בכל שלב בתהליך המשפטי.
מְעוּלֶה מבוסס על 9 ביקורות בתיה דסקל28/08/2024Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. שירות אדיב מסור ומקצועי חתירה לתוצאה הטובה ביותר ללקוח אלישבע28/07/2024Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. עורך דין מוצלח מקצועי אנושי.. ועושה עבודה יסודית שנותנות פרי.. ממליצה בחום!!! שולט בתחום ברמה גבוהה מאוד!!! רפואה לעם הקרן לקידום הבריאות בישראל22/05/2023Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. נלחם בשבילי כלקוח כאילו היה תיק אישי של הבן שלו. משהו מדהים. דייקן. מעמיק וחוקר עד לפרטים הקטנים. לא נרתע מעבודה קשה כדי להוכיח את האמת לא נבהל מעימות עם גופים חזקים ומאיימים כולל כאלה שמתנהלים בשיטות מאפיה בניגוד לחוק. הולך עם הלקוח ועם האמת עד לנצחון. חיה זילברברג22/05/2023Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. עורך דין תותח! אמין ומקצועי !!! מלכי פריינד20/05/2023Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. עו"ד תותח !!!! והכל בנחת ובגובה העניים מומלץ ביותר תודה לך על השירות וההצלחה צביקה פריינד20/05/2023Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. עו"ד רגיש וזמין והכי חשוב מקצועי. הוביל אותי לנצח מול הבוס ברוגע ושלווה בלי מלחמות שרי ולדר11/05/2023Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. עו"ד שלמה ולר נתן לי שירות מעולה, היה קשוב באופן מיוחד ועבד ביסודיות. מקצוען אמיתי בדיני עבודה ובכלל, מומלץ בחום. נתן מנדלוביץ26/09/2021Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. עורך דין ולר הינו אדיב ומקצועי מומלץ בחום!
החוק מספק הגנה לעובדים שדיווחו על שחיתות במקום עבודתם, כמו מניעת פיטורין או נקיטת צעדים נגד המעסיק. מטרת החוק היא לעודד עובדים לדווח על התנהלות בלתי תקינה ללא חשש לפגיעה בהם.
מונח משפטי המתייחס לאיסור חוקי על פגיעה בעובדים שחשפו בתום לב עבירות או שחיתויות במקום עבודתם.
לפי הדין בישראל, עובד החושף שחיתות או אי-סדרים חמורים במקום עבודתו זכאי להגנה מפני התנכלות, פיטורים או הרעת תנאים מצד המעסיק. הזכאות להגנה מותנית בהוכחה כי העובד פעל בתום לב ובמטרה לחשוף מעשי שחיתות ממשיים המנוגדים לטובת הציבור. חוק הגנה על עובדים (חשיפת עבירות ופגיעה בטוהר המידות או במנהל תקין), התשנ"ז-1997, מעניק כלים וסעדים לעובד שנפגע בעקבות חשיפה זו ומאפשר הגשת תביעה לבית הדין לעבודה לשם קבלת סעד מתאים כנגד הפגיעה בזכויותיו.
העובד יהיה זכאי להגנה רק אם הוכיח שחשיפת השחיתות נעשתה בתום לב ולצורך שמירה על עניין ציבורי ממשי. בנוסף, עליו להראות קשר סיבתי בין החשיפה לבין הפגיעה בו מצד מעסיקו.
המעסיק נושא באחריות ישירה למנוע נקיטת צעדי תגובה שליליים כלפי העובד שהתריע על ליקויים. ככל שהמעסיק יפר חובה זו ויימצא אחראי לפגיעה בלתי מוצדקת בעובד, רשאי בית הדין לחייבו בפיצויים משמעותיים ואף להשיב את העובד לעבודה לאחר שפוטר.
בתי הדין לעבודה בישראל עסקו במספר מקרים בהם עובדים שנפגעו לאחר חשיפת שחיתות זכו לפיצויים ואף הוחזרו לתפקידם. הפסיקה מלמדת כי בתי המשפט מייחסים משקל רב לתום הלב של העובד ולהשלכות הציבוריות של המעשים שנחשפו.
נושא | תיאור עיקרי | הערות רלוונטיות |
---|---|---|
הזכות לסעד משפטי | העובד רשאי לתבוע פיצוי כספי והשבת תנאים לקדמותם במקרה של התנכלות בעקבות חשיפה. | על התביעה להיות מבוססת ומגובה בראיות בדבר קשר סיבתי בין החשיפה לנזק. |
נטל ההוכחה בתביעה | חובת ההוכחה הראשונית מוטלת על העובד להראות שהתלונה הייתה מוצדקת והוגשה בתום לב. | לאחר מכן, נטל ההוכחה עשוי לעבור למעסיק להצדיק את פעולותיו נגד העובד. |
תקופת ההתיישנות לתביעות | תקופת ההתיישנות היא בדרך כלל שבע שנים ממועד היווצרות העילה לפעולה המשפטית. | חשוב לפעול בהקדם ולא להשתהות בהגשת התביעה כדי להימנע מדחייתה מטעמי התיישנות. |
מהם הפיצויים האפשריים לעובדים שהופרה זכותם עקב חשיפת שחיתות?
בית הדין יכול לפסוק פיצויי פיטורים מוגדלים, פיצוי בגין עוגמת נפש, תשלום הפרשי שכר והטבות שלא שולמו בשל הפגיעה ואפילו צו מניעה נגד המשך התנכלות או החזרת העובד לעבודה במקרה שפוטר שלא כדין.
כיצד מוכיחים 'תום לב' בעת חשיפת שחיתויות?
להוכחת תום הלב נבחן האם היו לעובד יסוד סביר לחשוד בשחיתות והאם דיווח לממונה מוסמך בלי כוונת זדון או אינטרס אישי נסתר. דיווח ענייני ומנומק מסייע מאוד בביסוס תום הלב בבית הדין.
האם קיימים מקרים שבהם לא תחול ההגנה המשפטית?
כן. אם הדיווח נעשה בחוסר תום לב, היה שקרי או חסר בסיס עובדתי משמעותי, לא תחול עליו ההגנה המשפטית לפי החוק והעובד אף עשוי להיות חשוף לסנקציות משפטיות ולאבד את זכאותו לסעד.
המידע בדף זה הוא כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי. אין להסתמך עליו לצורך קבלת החלטות משפטיות או אחרות. בכל מקרה יש להיוועץ בעורך דין מוסמך. כל הזכויות שמורות.