פיטורים ללא מתן שימוע לעובד נחשבים להפרת חוק. שימוע מאפשר לעובד להציג את עמדתו, והעדרו יכול להוביל לתביעות ותשלום פיצויים לעובד.
משרדו של עורך דין שלמה ולר מתמחה בתחום דיני העבודה ובעל ניסיון עשיר בייצוג עובדים ומעסיקים. עם מחויבות בלתי מתפשרת למקצועיות ואמינות, המשרד מספק פתרונות משפטיים מותאמים אישית, תוך ליווי צמוד בכל שלב בתהליך המשפטי.
מְעוּלֶה מבוסס על 9 ביקורות בתיה דסקל28/08/2024Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. שירות אדיב מסור ומקצועי חתירה לתוצאה הטובה ביותר ללקוח אלישבע28/07/2024Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. עורך דין מוצלח מקצועי אנושי.. ועושה עבודה יסודית שנותנות פרי.. ממליצה בחום!!! שולט בתחום ברמה גבוהה מאוד!!! רפואה לעם הקרן לקידום הבריאות בישראל22/05/2023Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. נלחם בשבילי כלקוח כאילו היה תיק אישי של הבן שלו. משהו מדהים. דייקן. מעמיק וחוקר עד לפרטים הקטנים. לא נרתע מעבודה קשה כדי להוכיח את האמת לא נבהל מעימות עם גופים חזקים ומאיימים כולל כאלה שמתנהלים בשיטות מאפיה בניגוד לחוק. הולך עם הלקוח ועם האמת עד לנצחון. חיה זילברברג22/05/2023Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. עורך דין תותח! אמין ומקצועי !!! מלכי פריינד20/05/2023Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. עו"ד תותח !!!! והכל בנחת ובגובה העניים מומלץ ביותר תודה לך על השירות וההצלחה צביקה פריינד20/05/2023Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. עו"ד רגיש וזמין והכי חשוב מקצועי. הוביל אותי לנצח מול הבוס ברוגע ושלווה בלי מלחמות שרי ולדר11/05/2023Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. עו"ד שלמה ולר נתן לי שירות מעולה, היה קשוב באופן מיוחד ועבד ביסודיות. מקצוען אמיתי בדיני עבודה ובכלל, מומלץ בחום. נתן מנדלוביץ26/09/2021Trustindex מוודא שהמקור המקורי של הסקירה הוא Google. עורך דין ולר הינו אדיב ומקצועי מומלץ בחום!
פיטורים ללא מתן שימוע לעובד נחשבים להפרת חוק. שימוע מאפשר לעובד להציג את עמדתו, והעדרו יכול להוביל לתביעות ותשלום פיצויים לעובד.
הליך פיטורים המתבצע מבלי שהעובד קיבל הזדמנות הוגנת להשמיע את טענותיו בפני המעסיק טרם הפסקת עבודתו.
החובה לערוך לעובד שימוע לפני פיטוריו היא חלק בלתי נפרד מעקרונות הצדק הטבעי ויחסי העבודה התקינים בישראל. מעסיק שאינו עורך לעובד שימוע ראוי ונותן לו הזדמנות הוגנת להציג את טענותיו, מפר בכך את חובותיו ופוגע בזכויותיו הבסיסיות של העובד. הפרה כזו עלולה לגרור אחריה תביעה בבית הדין לעבודה, כאשר בין הסעדים האפשריים ניתן למצוא: פסיקת פיצוי כספי לטובת העובד בגין אי קיום השימוע כדין, ולעיתים אף ביטול הפיטורים והשבת העובד לעבודתו בהתאם לנסיבות המקרה וחומרת ההפרה.
על פי הפסיקה בישראל, מוטלת על המעסיק חובה ברורה ומוגדרת לעריכת שימוע מסודר לפני ביצוע כל הליך פיטורים. על המעסיק לזמן את העובד מראש ובצורה מסודרת לשימוע, למסור לו מידע מלא וברור על הסיבות העומדות מאחורי הכוונה לפטרו ולשמוע אותו בכנות ובפתיחות לפני קבלת ההחלטה הסופית.
בהיעדר קיום חובת השימוע או במקרה שנעשה שלא כדין, בית הדין רשאי לפסוק לעובד פיצוי כספי בגין אי-עריכת השימוע. גובה הפיצוי נקבע לפי נסיבות כל מקרה ומקרה, כאשר בין הקריטריונים הרלוונטיים לקביעת סכום הפיצוי הם תקופת ההעסקה, אופן עריכת השימוע (או היעדרותו), חומרת התנהגות המעסיק והנזק שנגרם בפועל לעובד.
תקופת ההתיישנות להגשת תביעה לבית הדין לעבודה בשל הפרת חובת השימוע עומדת על 7 שנים ממועד ביצועה של ההפרה. רצוי להגיש תביעה סמוך ככל הניתן לאחר אירוע הפיטורים לצורך בירור יעיל של התביעה וסיכויי הצלחה גדולים יותר בבית המשפט.
נושא | תיאור עיקרי | הערות רלוונטיות |
---|---|---|
חובת השימוע | חובה חוקית לערוך שימוע טרם החלטה סופית בדבר פיטורי עובד. | נקבע בחקיקה ובפסיקה כמחויב מכוח כללי הצדק הטבעי. |
פגיעה בזכויות העובד | אי מתן אפשרות לעובד להשמיע גרסתו מהווה פגיעה בזכות הטיעון שלו. | בית הדין עשוי לפצות משמעותית במקרים חמורים במיוחד. |
תקופת התיישנות לתביעה | ניתן להגיש תביעה בנושא תוך שבע שנים מיום ההפרה. | רצוי לפנות סמוך למועד הפיטורים לשם הצלחת ההליך המשפטי. |
לא תמיד. בית הדין לא יבטל אוטומטית את הפיטורים בכל מקרה בו לא נערך שימוע; אולם לרוב יחייב את המעסיק בתשלום פיצויים כספיים עקב הפרת זכות הטיעון של העובד, וכאשר מדובר בהפרה חמורה ביותר – קיימים מקרים נדירים שבהם יבוטלו הפיטורים לחלוטין והעובד יושב לעבודתו.
אין נוסחה מדויקת בחוק לגבי גובה הפיצויים; בית הדין יקבע זאת בהתאם לנסיבות האירועים, חומרת הפרת החובה ואופן התנהלות המעסיק. בדרך כלל נעשה שימוש במפתח הכולל משכורות חודש עד מספר חודשים נוספים כשקלול כולל הנסיבות וחומרת ההפרה שבוצעה כלפי העובד המדובר.
באופן עקרוני חובה לבצע שימוע בכל הליך פיטורים ואין כמעט חריגים לכך בדין הישראלי. עם זאת במקרים חריגים ביותר כמו מצב חירום או סיכון מוחשי לשלום הציבור או לבטחונו האישי של אדם אחר במקום העבודה – יכול שתתקבל הצדקת דוחק זמנית להפסקה מידית של עבודתו בכפוף לבדיקה משפטית מיד לאחר מכן.
המידע בדף זה הוא כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי. אין להסתמך עליו לצורך קבלת החלטות משפטיות או אחרות. בכל מקרה יש להיוועץ בעורך דין מוסמך. כל הזכויות שמורות.