תוכן עניינים

תמונה של עורך דין שלמה ולר
עורך דין שלמה ולר

משרדו של עורך דין שלמה ולר מתמחה בתחום דיני העבודה ובעל ניסיון עשיר בייצוג עובדים ומעסיקים. עם מחויבות בלתי מתפשרת למקצועיות ואמינות, המשרד מספק פתרונות משפטיים מותאמים אישית, תוך ליווי צמוד בכל שלב בתהליך המשפטי.

צור קשר

לייעוץ משפטי מקצועי

קביעת תקנות עבודה
קביעת תקנות עבודה

קביעת תקנות עבודה

תקנות עבודה מגדירות את נהלי העבודה בארגון, כמו שעות עבודה, נהלי בטיחות וזכויות עובדים. הן נועדו להבטיח התנהלות הוגנת וסדירה במקום העבודה.

קביעת תקנות עבודה

"קביעת תקנות עבודה" הינה הליך משפטי שבמסגרתו נקבעים תנאי העבודה המחייבים במקום העבודה, מכוח החוק או הסכמים קיבוציים.

לפי הדין הישראלי, המושג קביעת תקנות עבודה משמעו יצירת נורמות מחייבות המסדירות את תנאי ההעסקה, הזכויות והחובות של העובדים והמעסיקים במקום עבודה מסוים או בענף תעסוקתי ספציפי. התקנות יכולות להיות מבוססות על חוקים כלליים כמו חוק שעות עבודה ומנוחה, חוק הגנת השכר וחוקי בטיחות ובריאות בעבודה וכן על הסכמים קיבוציים וצווי הרחבה שאושרו כחוק. מטרת התקנות להבטיח תנאי העסקה ראויים לעובדים, למנוע ניצול ולשמור על זכויות בסיסיות. סטייה מן התקנות שנקבעו עשויה לגרור תביעות משפטיות לפיצויים וסנקציות כנגד מעסיקים שהפרו את הוראות התקנות.

זכויות העובד לפי החוק

עובד שחלות עליו תקנות עבודה זכאי ליהנות מתנאים מינימליים בתחומים שונים כגון שכר מינימום, שעות מנוחה ועבודה, חופשה שנתית, דמי הבראה וכיסוי ביטוחי. ככל שהתקנה מקורה בהסכם קיבוצי או צו הרחבה שאושר כדין היא תחייב את כל העובדים והמעסיקים בתחום אליו היא מתייחסת.

אחריות המעסיק

המעסיק חייב לוודא כי הוא מקיים באופן מלא את כל הוראות תקנות העבודה החלות עליו ולא יוכל להתנער מאחריות בטענה לאי-ידיעה של הוראה כלשהי. הפרה של אותן תקנות מהווה עבירה מנהלית ולעיתים אף פלילית העלולה לגרום לעונשים כספיים ואף להטלת אחריות אישית על מנהלים וגורמים במערכת הניהולית של הארגון.

מקרים שנפסקו בבית הדין

בתי הדין לעבודה בישראל דנים בתביעות רבות הקשורות בהפרה של תקנות עבודה וקובעים כי אי-מילוי תנאים אלו מעניק זכות לעובד לפיצוי משמעותי בגין הנזק הכספי או העוגמה שנגרמו לו עקב ההפרה. בתי הדין מדגישים תדיר את החשיבות של אכיפת תקנות העבודה ואת אחריות המעסיקים בקיום תנאים הולמים לעובדיהם.

נושאתיאור עיקריהערות רלוונטיות
מקור לתקנות העבודהחוקים כלליים, צווים והסכמים קיבוצייםמעמד משפטי מחייב בכל מקום שבו הם חלים
השלכות הפרת התקנהחשיפה לסנקציות ופיצויים כספיים משמעותייםעלולות לחול גם אחריויות פליליות במקרים חמורים במיוחד
תחומי הזכויות המרכזיים בתקנות העבודהשכר מינימום, שעות עבודה ומנוחה, דמי הבראה וחופשה שנתית ועודכל חריגה מתנאיהם עשויה להביא לתביעה משפטית נגד המעסיק

באילו מקרים עובד יכול לתבוע בגין הפרת קביעת תקנות עבודה?

עובד רשאי לתבוע בכל מקרה שמעסיקו אינו עומד בהוראות המחייבות אותו מכוח החוק או ההסכם החל; למשל אי-תשלום שכר מינימום כחוק, העסקה בשעות נוספות בניגוד לחוק ללא גמול מתאים או אי-מתן חופשה שנתית בהתאם לזכות החוקית המחויבת לפי התקנה הרלוונטית.

מה האחריות האישית של מנהל במקרה של הפרת התקנה?

במקרים מסוימים עשויה לקום אחריות אישית למנהל החברה אשר היה מודע להפרה ולא פעל כנדרש להפסקתה. אחריות זו יכולה להתבטא בסנקציות כספיות ואף באישומים פליליים במקרים חמורים יותר שבהם קיימת פגיעה בזכויות יסוד מרכזיות של עובדים במקום העבודה.

האם ניתן להגיע להסכמה אחרת בין הצדדים בעניין החלת התקנה?

לא ניתן להסכים בין העובד למעסיק על הפחתה מזכויות המוגדרות כזכויות "קוגנטיות" (זכויות חובה) שנקבעו בחוק ובתקנה מחייבת. עם זאת, ניתן לקבוע הסדר מיטיב עבור העובד מעבר למינימום הנדרש בחוק ובתקנה עצמה – אך לא פחות מכך.

🛡️ הבהרה משפטית

המידע בדף זה הוא כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי. אין להסתמך עליו לצורך קבלת החלטות משפטיות או אחרות. בכל מקרה יש להיוועץ בעורך דין מוסמך. כל הזכויות שמורות.

פתיחה
Scan the code
שלום וברכה,
איך אוכל לעזור?
Call Now Button